piątek, września 18, 2015

Co jeść w Czarnogórze?


Po kulinarnych szlakach Czarnogóry można wędrować bez końca. W tak fascynującym tyglu kulturowo-geograficznym przenikają się smaki i zapachy, które knują i wytaczają ciężkie działa przeciwko Twojej bezbronnej figurze. Lekka kuchnia śródziemnomorska miesza się z ciężkimi daniami z terenów górzystych, a mocny alkohol walczy o palmę pierwszeństwa z winami. Czarnogóra to idealne miejsce do tego aby przytyć! Mimo, że w upale człowiek stara się jeść lekko  i zdrowo, to i tak nic go nie uchroni przed nadciągającą  katastrofą..........jak już wpadniesz w szpony czarnogórskiej gastrofazy,  to nie możesz przestać:) Miałam tak i ja:) I co z tego wyszło? Większa oponka na brzuchu, ale szczęście nie do opisania!  Oto co udało mi się odkryć w czarnogórskich kulinariach: 

Co zjeść w Czarnogórze? 


1. Do not worry, eat Burek - O Burku pisałam już przy okazji postu o Chorwacji, który możesz znaleźć TUTAJ ale przypomnę raz jeszcze, bom jego wielką fanką jest. Tłusta buła w cieście francuskim, z mięsnym lub serowym farszem to najlepszy fast food ever! No kurde, nic nie smakuje tak wspaniale i tak pysznie jak burek! Zajadałam się nim przy każdej nadarzającej się okazji.  Czarnogórcy robią go na dwa sposoby- albo w formie jednej dużej buły, albo kilku ciętych kawałków ciasta. Dla mnie nieważne jak był podany, zawsze został przeze mnie pochłonięty w całości :) Obowiązkowy punkt kulinarny podczas wizyty na Bałkanach!

Burek, kuchnia Czarnogóry
2. Sałatka Szopska i Serbska- Znana i u nas kompozycja ogórka, pomidora, fety i cebuli. W Czarnogórze trzykrotnie spotkałam się z tym, że feta nie jest krojona, a przepuszczona przez praskę, tworząc coś w rodzaju serowego makaronu. Inna wersja sałatki, znana jako serbska nie ma fety, ale za to ostre jak diabli papryczki, z którymi niestety poległam w walce. 

Sałatka serbska, kuchnia Czarnogóry
Sałatka serbska, kuchnia Czarnogóry
3. Mięsny jeż i inne hity- Czarnogóra zdecydowanie mięsem stoi. Szczególnie popularne są danie z rusztu, które spotkać możemy w formie przeróżnych kotletów, szaszłyków lub małych mięsnych paluszków- zazwyczaj  wieprzowych.  W sklepach spożywczych dosłownie roi się od gotowych uklepanych mielonek, które ludzie kupują na potęgę- W Czarnogórze chyba każdy grilluje i je mięso. Nie polecam Czarnogóry weganom :) 

Cevapcici, kuchnia Czarnogóry
4. Kajmak- To podstawowy składnik kuchni Czarnogóry. I na próżno szukać tutaj podobieństw z naszym kajmakiem z ciasta. Kajmak to mleczny wyrób, którego ciężko określić- ni to ser, ni to twaróg, ni masło- właściwie nie wiadomo co, ale za to przepyszne! W smaku słony i delikatny. Czasem występuje w wersji słodkiej, ale jak się dowiedziałam, ten słodki jest wyrobem młodym i znacznie droższym.

Kajmak, kuchnia Czarnogóry 
5. Suszona szynka i sery - Jestem wielką (jeśli nie największą) fanką suszonej szynki i serów, czym z radością odwdzięczają mi się moje biodra i brzuch:) Uwielbiam dobrą szynkę , polaną  aromatyczną oliwą. Do tego kawałek sera, suszone pomidory i wino.....Wtedy czuję, że moje życie jest kompletne, a wszystkie smutki wydają się takie odległe...omomooom! W Czarnogórze koniecznie trzeba spróbować takich hitów jak Njeguski prust oraz Njeguski sir. W każdej knajpie znajdzie się talerz tych lokalnych specjałów. Osobiście, poszła o krok dalej i szynkę suszoną jadłam codziennie na śniadanie. Wraz z chlebem kukurydzianym stanowiła dla mnie śniadanie mistrzów, z którym  o pierwsze miejsce walczyć może tylko polski kabanos z musztardą. 


Njeguski prust i  Njeguski sir, kuchnia Czarnogóry

Njeguski prust i  Njeguski sir, kuchnia Czarnogóry
6. Ryby i owoce morza- To jest to, czym żyłam przed samym wyjazdem i w  trakcie całego wyjazdu- kalmary! Owoce morze, których nikt nie kupił w supermarkecie z głębokiego mrożenia, tylko wsiadł w łódkę, złowił i wrzucił na patelnię albo grilla. Kalmary uwielbiam całą sobą i powiem, że tutaj jadłam chyba najlepsze w swoim życiu. Osobliwym dodatkiem do wszystkich dań rybnych jest mdły miks tłuczonych ziemniaków i szpinaku. Mnie osobiście średnio to smakowało ale moi współtowarzysze byli zachwyceni. W Zatoce Kotorskiej królują wszelkiego rodzaju ośmiornice, małże i inne morskie żyjątka, a w górzystej części kraju karpie, pstrągi i węgorze. 

Owoce morza, Kuchnia Czarnogóry
Kalmary z grilla, kuchnia Czarnogóry 
Karp pieczony, kuchnia Czarnogóry
Sałatka z owoców morza, kuchnia Czarnogóry 
7. Czarnogórskie procenty- W Czarnogórze oprócz alkoholi domowej produkcji (których nie próbowałam, gdyż Rakija zawsze była jest i będzie dla mnie zwykłym, ohydnym bimbrem) prym wiodą doskonałe wina. Najbardziej znany jest Vranac- czerwone ciężkie wino wytrawne, oraz białe Krstac. Piliśmy w ilościach słusznych, gdyż podobno czarnogórskie wina opóźniają starzenie, zapobiegają chorobom serca, anemii i reumatyzmowi, a co jak co, o zdrowie trzeba dbać:) Warto jeszcze dodać, że w Czarnogórze odkryłam mało czarnogórski trunek, ale jak na razie spotkałam go tylko tam i żądam aby zaczęto sprowadzać go masowo do Polski- brytyjski cydr Carling o smaku mięty i limonki. Nic tak nie gasi pragnienia i nie poprawia nastroju jak kieliszek wypełniony lodem i tym właśnie trunkiem. A do tego widok na Zatokę Kotorską i człowiek czuje, jak niewiele potrzeba mu do pełni szczęścia!


Cydr - odkrycie Czarnogóry :) 
Wino w Czarnogórze 





Copyright © 2016 W 10 inspiracji dookoła świata , Blogger