niedziela, lutego 09, 2014

Jak smakuje Maroko?



Kuchnia marokańska to przede wszystkim intensywne smaki oraz zapachy. Magiczne wręcz połączenie ziół, owoców warzyw, mięsa i obrzydliwie lepkich słodyczy. Kubki smakowe nieustannie świdrują kardamon, szafran, kumin, a także słodkie daktyle. W każdym daniu wyczuwa się egzotyczne nuty, które są fascynującą wyprawą w świat orientalnych smaków.  W Maroku udało mi się spróbować kilku specjałów kuchni berberyjskiej. Wprawdzie nie wszystkie przypadły mi do gustu, ale znalazłam w niej też coś fajnego dla siebie :)

Jak smakuje Maroko ?- o tym poniżej


Ważnym dodatkiem jest przepyszny chleb pieczony w formie płaskiego placka, który serwowany jest do każdego posiłku, i który ma absolutnie nieziemski smak. Marokańczycy nabierają potrawy kawałkiem takiego chleba, który nazywany jest "widelcem Adama". Włócząc się po ulicach Fezu udało mi się trafić na moment kiedy z małej piekarni piekarze pakowali jeszcze ciepły chleb do pobliskich stoisk gastronomicznych. Dzięki wrodzonemu sprytowi oraz oczom kota ze Shreka udało mi się kupić takie ciepłe bochenki. Nie muszę chyba mówić jak nieziemsko smakowały:)? Chleb sprzedawany jest w każdej możliwej budce, na każdej ulicy, gdzie leży między gazetami, słodyczami, butelkami z napojami. Czasem spadnie na ulicę, czasem kot przeniucha go nosem, nierzadko też ktoś go zmaca brudnymi rękami... ale pogryzając ciepłą pajdę chleba jakoś zapominamy o tych wszystkich niedogodnościach.

Wypiek chleba w Fezie, Maroko
Klasykiem samym w sobie jest Tajine czyli po naszemu Tażin. Nazwa ta odnosi się zarówno do samego dania, jak i również naczynia w którym jest serwowane. Gliniany talerz przykryty kominkiem w kształcie dzwonka poddawany jest wysokiej obróbce termicznej, a danie w środku dusi się smakowicie w aromacie wszystkich składników. W Tajine znajdziemy mięso duszone wraz z warzywami i oryginalnymi dodatkami. Najdziwniejszy Tajine jaki jadłam był podany z kiszonymi cytrynami, których smak zupełnie nie zawojował mojego podniebienia.

Tajine, kuchnia Maroka
Tajine, kuchnia Maroka
Kolejnym pysznym daniem w kuchni marokańskiej jest kuskus. Wśród Marokańczyków uznawany jest za danie wykwintne i głównie podaje się je w piątki. Mówi się, że  najsmaczniejszy jest wtedy, gdy zostanie przygotowany przez kobietę. Wprawdzie mnie przygotowywał mężczyzna w małej obskurnej kuchni, ale smakował równie dobrze. Gotowana kasza pszeniczna zalewana jest wywarem podobnym do naszego rosołu i mieszana z warzywami oraz mięsem. Bardzo sycące danie, które najlepiej przepić (a jakże!) miętową herbatą..najlepiej niejedną:) 

Kuskus, kuchnia Maroka 
Bardzo ciekawym i oryginalnym daniem jest placek Pastilla. Spora porcja ciasta francuskiego wypełniona mięsno-migdałowo-rodzynkowym farszem. Strasznie słodkie i lekko mdlące danie, Oryginalna Pastilla podawana jest z mięsem gołębia! Wizja jedzenia ptaka, który w Krakowie wszędzie zostawia swoje odchody niespecjalnie mi odpowiadała, więc wybrałam wersję z kurczakiem:)

Pastilla, kuchnia Maroka 
Będąc w Maroku dowiedziałam się, że Marokańczycy oprócz Hariry spożywanej podczas ramadanu nie jadają dań w płynie. Czym jest Harira? To wywar z wołowiny, do którego dodaje się świeże warzywa, soczewicę dużo ziół, jajko i bób. Czasem wrzuca się też makaron. Harira to drugie po kuskusie danie,które spożywa się łyżką- wszystko inne jedzone jest przez Marokańczyków palcami.

Harira, kuchnia Maroka
Na koniec koniecznie muszę wspomnieć o koktajlu z awokado, który miałam okazję spróbować w Marrakeszu. Przepyszna mieszanka owocu awokado z bananami i mlekiem bądź jogurtem (sądząc po konsystencji) jest cudownym napojem, którego smak wielokrotnie próbowałam odtworzyć w domu, ale z marnym skutkiem. 

Słodkości w Fezie, Maroko
Słodkości w Marrakeszu, Maroko
Fez, Maroko
Przyprawy w Maroku 
Przyprawy w Maroku 
 I jeszcze słowo o sławetnym świeżo wyciskanym soku pomarańczowym z placu Jemaa el Fna w Marrakeszu. Uważam, że szału nie robi i z butów specjalnie nie wyrywa. Zdecydowanie zbyt słodki jak na moje podniebienie.

Jemaa el Fna, sok z pomarańczy 










Copyright © 2016 W 10 inspiracji dookoła świata , Blogger